Skötselråd för silveralster

Att silver missfärgas beror på svavel inte syre. Svavel kan det finnas i en mängd saker. I luften kan även små mängder svavel påverka silvret. Svavel kan också finnas på huden, i maträtter, på målade ytor, i tyger, plaster, cigarettrök, fossila bränslen, gummisnoddar osv. Allmänt säger man att silvret oxiderar men egentligen reagerar silvret med svavel. Det kan börja som en gul yta som mörknar först blå och sen svart när reaktionen byggs på. Hög luftfuktighet och temperatur påskyndar processen. Det är det som sker när vi bär smycken på bar hud och blir lite varma. Om silver blir svart eller ej när du bär det är individuellt. Viktigt är att veta att medicinering och ämnesomsättning kan göra att du inte kan bära silver. En bekant bar ett silversmycke utanpå en vit blus. Ett par timmar senare var både smycket och blusen svart.

Några goda råd:

 • Förvara bara silver i tygfodral som är avsedda för detta. Tyg kan innehålla limrester och svavelhaltiga färger.
 • Förvara silvret i en förslutbar påse så håller sig yta vackert längre.
 • Ta av smyckena när du badar, silver mår inte bra av salt och klorerat vatten.
 • Vid trädgårdsarbete, målning och hårdare arbete ta av smyckena om du vill undvika onödigt slitage på dina smycken.
 • Argentiumsilver håller längre utan att bli svart.
 • Proteinrik mat som ägg och lutfisk som innehåller mycket svavel, kan svärta silver som omedelbart måste diskas och rengöras. Kan inte vänta till dagen efter. En god regel borde vara att diska direkt efter användning om man har silverbestick eller brickor.
 • Nysilver innehåller inget silver mer än ett tunt lager på ytan. Det är därför inte lämpligt med mekanisk rengörning.
 • Det finns två sätt att bli av med svärta putsa eller kemiskrengörning. De putsmedel som finns ute i dagligvaruhandeln innehåller ofta medel som mekaniskt avverkar silverytan så det kan vara värt att lägga pengarna på silverdip eller speciella putsdukar.
 • Rekommenderas starkt. När det gäller putsdukar så kan jag rekommendera att använda impregnerade putsdukar som man köper hos smyckesaffärerna. Går svärtan inte bort så fukta putsduken lätt med vatten just på det stället du använder till att putsa. Putsduken innehåller medel så silvret ska hålla sig fint längre. Det är skonsamt och silvret blir extra vackert när man putsar med dessa speciella dukar.
 • Det finns skum och silverdip du kan köpa i smyckesaffärer. Då blir det en kemisk rengöring av silvret. Använd inte silverdip när smycket har svarta bokstäver, mönster eller stämplar.
Putsning av silver på svåråtkomliga ställen. Putsning av silver på svåråtkomliga ställen. Putsning av silver på svåråtkomliga ställen. Putsning av silver på svåråtkomliga ställen. Putsning av silver på svåråtkomliga ställen. Här är topsen som lätt rengör inne i klotet.

För rengörning av svåråtkomliga ställen på 3D skulturer. Ta en impregnerad putsduk och klipp av en bit som passar över en tops. Knyt fast biten över topsen och du kommer till att putsa inuti klotet. Det går dock ej om klotet är mycket svärtat. Använd då en aluminiummetod.

Du kan själv göra rent ditt silver genom t ex aluminiummetoden. Här nedan presenteras två metoder med aluminiumfolie. Det är viktigt att silvret är fritt från smuts och fett när man använder dessa. Man kan rengöra silvret innan med en mjuk tandborste och flytande diskmedel om detta behövs. Ibland räcker med att det ligger i diskmedel ett litet tag. I den sista beskrivning används en påse av aluminiumfolie, det går givetvis lika bra att göra som i den första beskrivningen med folien. Pröva först med den metoden med bara bakpulver, den är skonsammast. Fungerar det inte ta den andra medtoden med bakpulver och salt. Den andra metoden har jag använt för att rengöra mina skulpturer och smycken i 3D där det är svårt att komma åt med trasa. Håll inte ansiktet över baljan när processen pågår för det bildas svavelväte. Metoderna är ej lämpliga om smycket har stenar pga hastig temperaturskillnad så kan stenar spricka.

Aluminiummetod med bakpulver

 1. Lägg aluminiumfolie i botten på en glasform som tål hetta.
 2. Strö bakpulver på botten av aluminiumfolien.
 3. Lägg i oputsat silver så att det har kontakt med aluminiumet i botten.
 4. Strö bakpulver över silvret också.
 5. Koka upp vattnet i en kastrull.
 6. Häll kokande vattnet över silvret i glasformen.
 7. Alltihop bubblar upp och när det slutar bubbla är det färdigt ca 10 min

Skölj noggrant under rinnande vatten och torka med en mjuk trasa eller krama med hushållspapper så det blir torrt.

Rengörning med aluminiummetoden Rengörning med aluminiummetoden Rengörning med aluminiummetoden Rengörning med aluminiummetoden Rengörning med aluminiummetoden Rengörning med aluminiummetoden.

Aluminiummetod med bakpulver och salt

 1. Gör en påse genom att vika till aluminiumfolie. Om du inte vill göra en påse så lägg aluminiumfoliet i botten.
 2. Lägg aluminiumfoliepåsen i botten på en glasform som tål hetta.
 3. Strö 1 msk bakpulver och 1 msk salt utan jod på botten av aluminiumfoliepåsen.
 4. Lägg i oputsat silver så ovanpå bakpulvret och saltet.
 5. Koka upp 2,5 dl vatten och häll över silvret i påsen.
 6. Alltihop bubblar upp och när det slutar bubbla är det färdigt det tar ca 10 min.

Skölj noggrant under rinnande vatten och torka med en mjuk trasa eller krama med hushållspapper så det blir torrt.

Påse kan vara bra att göra om man t ex vill göra rent en skulptur.

Klassisk nödlösning! Har du absolut inget hemma och behöver göra rent silvret använd ketchup.

Förvaring av silver Förvaring av silver Förvaring av silver Förvaring av silver Förvaring av silver Förvaring av silversmycken i förslutbar påse
Smycke med hematit Smycke med hematit Smycke med hematit Smycke med hematit Smycke med hematit Här är ett smycke med hematit och när stenen sitter så öppet, så bör man vara försiktig så man inte tappar den på hårda underlag, och när man lägger den ifrån sig på hårda underlag.
Putsning med trasa på silver Putsning med trasa på silver Putsning med trasa på silver Putsning med trasa på silver Putsning med trasa på silver Putsning med putsduk utanpå mina klot.
Tavla med silvermotiv Tavla med silvermotiv Tavla med silvermotiv Tavla med silvermotiv Tavla med silvermotiv Tavla med silvermotiv där bör silvret putsas med putsduk. Blir motivet skadat kan man lämna in den till mig och få silvret avplockat och putsat.
Ring med hål under stenen. Ring med hål under stenen. Ring med hål under stenen. Ring med hål under stenen. Ring med hål under stenen. Har ringen ett hål vid infattningnen så tänk på att rengöra detta regelbundet med en mjuk tandborste och diskmedel. Det är lätt i sådana här utrymmen som ligger mot huden att det annars kan bildas bakterier med eksem som följd.