Exempel av arbetsgången vid ett silversmyckesarbete.

  • Börja med att göra en skiss av ditt tilltänkta arbete. Gör gärna en pappersmall så du får en uppfattning om storleken och som du kan använda som modell när du ska såga.
  • Planera vilka delar som kan göras med tråd och vilka som kan göras med plåt samt räkna ut hur mycket material du behöver. Planera dina eventuella lödningar. Gör så många lödningar du kan på bitarna var för sig, för att sedan sätta ihop dem med en eller två lödningar.
  • Bestäm dig för vilka dimensioner du vill ha på tråd och/eller plåt.
  • Såga ut ditt arbete.
  • Fila och slipa dina bitar. Slipa gör du med smärgel genom att använda mer och mer finkorning smärgel. Man kan också använda sliptrissor (3M) i polermaskinen. Är det några ställen du har svårt att komma till efter lödningen så bör dessa poleras. Arbetet bör vara utan rispor om du ska banka eller göra någon annan form av mönster. Kan vara bra att göra det i detta moment om det går.
  • Forma ditt arbete. Är det en ring eller armband som lödas så formas det efter det lödas ihop.
  • Börja löda. Fila, slipa och polera bort rester och ojämnheter efter lödningen. Gör nästa lödning osv………..
  • Om du inte redan har gjort det så slipa och polera ditt arbete. Polera görs för det mesta i maskin. Manuellet gör man det med ett polerstål.
  • Vanligtvis så använder man sterlingsilver i silversmide eftersom det är starkare än rent silver. 1 kg sterlingsilver består av 925g silver och 75g koppar. Du måste då vitkoka ditt arbete (görs ej vid öppet stelt armband och kedjor som bara är ihopsatta utan lödning) för att få ett lager rent silver längst ut. Du värmer ditt arbete så det blir mörk av oxider och läggar det i syrabadet tills det är vitt. Upprepa 2 ggr till. Tänk på att det inte är säkert att arbetet blir mörkt de sista gångerna så värm försiktigt.
  •  Nu är det dags att högglanspolera. Det kan man göra genom att köra arbetet i en trumlare med stålkulor och poleringsmedel minst 30 min. Du kan också försiktigt använda en poleringsmaskin eller ett polerstål.

Det är viktigt att veta att beskrivningen är allmän så det kan finnas många avikelser beroende på vilket arbete man gör. Man hittar sina egna metoder och vägar när man hållit på ett tag.

Lycka till!!!

 

Bankning för kulhammare. Bankning för kulhammare. Bankning för kulhammare. Bankning för kulhammare. Bankning för kulhammare. Bankning för kulhammre.
Uppritat för sågning. Uppritat för sågning. Uppritat för sågning. Uppritat för sågning. Uppritat för sågning. Uppritat för sågning.
Verktyg för silversmide. Verktyg för silversmide. Verktyg för silversmide. Verktyg för silversmide. Verktyg för silversmide. Verktyg för silversmide.
Trumlare för högglanspolering. Trumlare för högglanspolering. Trumlare för högglanspolering. Trumlare för högglanspolering. Trumlare för högglanspolering. Trumlare för högglanspolering.
Städ Städ Städ Städ Städ Städ att banka på.