Fold forming, ett sätt att forma silver så man får varierade former.

Fold forming är en teknik där man utnyttjar metallen egeskaper att formas. Man viker och bankar på olika sätt och får fram unika rätt råa former. Jag har prövat att jobba i koppar och gjort något smycke i silver. Hoppas att detta kan inspirera.

Fold forming att göra ett blad Fold forming att göra ett blad Fold forming att göra ett blad Fold forming att göra ett blad Fold forming att göra ett blad Fold forming att göra ett blad.

Att skapa ett löv

  • Man börjar med en avlång bit där man ristar en streck i mitten.
  • Biten sätter man sen i ett skruvstäd så man kan vika den på mitten. Man bankar på vikningen med en platshammare, sen sågar man av en trekant av hörnen som inte är vikta. 
  • Man tar en polerad hammare och bankar med den spetsiga sidan, på den sidan av biten som inte är vikt, och driver silvret att utvidgas. Det ser nästan ut som en halv cirkel när man är färdig.
  • Det är viktigt att glödga silvret innan man öppnar upp den med en kniv utan egg eller polerstål.
  • Resultatet blir ett litet löv.

Fold forming Fold forming Fold forming Fold forming Fold forming Fold forming från en kopparbit till alster.

Att skapa ett ringlande alster

  • Man börjar likadant som med lövet med en avlång bit där man ristar en streck i mitten.
  • Biten sätter man sen i ett skruvstäd så man kan vika den på mitten. Man bankar på vikningen med en platshammare, sen sågar man av en trekant av hörnen som inte är vikta. 
  • Man tar en polerad hammare och bankar med den spetsiga sidan, på den sidan av biten som är vikt och driver silvret att utvidgas. Det ser nästan ut som ringlande armband när jag man är färdig för jag hade en länge bit att jobba med.
  • Det är viktigt att glödga silvret innan man öppnar upp alstret med en kniv utan egg eller polerstål.
  • Resultatet blir ett ringlande alster som liknar ett armband.

TILL MENYN

Löv i koppar gjort i fold forming Löv i koppar gjort i fold forming Löv i koppar gjort i fold forming Löv i koppar gjort i fold forming Löv i koppar gjort i fold forming Löv i koppar gjort i fold forming.
Halssmycke med rubin. Halssmycke med rubin. Halssmycke med rubin. Halssmycke med rubin. Halssmycke med rubin. Halssmycke med rubin gjort med fold forming.
Örhänge i silver gjorda i fold formning Örhänge i silver gjorda i fold formning Örhänge i silver gjorda i fold formning Örhänge i silver gjorda i fold formning Örhänge i silver gjorda i fold formning Örhänge i silver gjorda i fold formningteknik.
Ringlande armband fold forming Ringlande armband fold forming Ringlande armband fold forming Ringlande armband fold forming Ringlande armband fold forming Ringlande armband fold formingteknik.